top of page

Brouwerijweg 9 De Vrieskluis

  • Foto van schrijver: Duuve.nl
    Duuve.nl
  • 16 dec 2021
  • 2 minuten om te lezen

DUIVEN - Vrieskluis aan de Brouwerijweg.


Er zijn van die plekken of panden in de gemeente Duiven waar we wel het één en ander van weten, maar net niet genoeg om er iets over te kunnen schrijven. De “vrieskluis” van de familie Otten aan de Brouwerijweg 9 in Duiven is zo`n pand. Het pand is gebouwd in 1960.


“Als je groente had uit je eigen tuin of vlees van een varken of kalf, dan kon je dat bij de familie Otten laten invriezen, dat was in 1 uur zo hard als een steen”

Vrieskluis van Otten

Tekst: Dhr. Jo Schepers | Historische Kring Duiven-Groessen Loo | HKDGL


“Het was een diepvriescentrale van de familie Otten die aan de Brouwerijweg woonden. Elk dorp had er wel één in die jaren. Mensen hadden wel een koelkastje thuis en later ook een diepvrieskist maar aangezien deze slecht waren geïsoleerd, verbruikten die diepvrieskisten behoorlijk wat stroom. Bij Otten kon je cellen huren van 100 of 200 liter inhoud. Als je groente had uit je eigen tuin of vlees van een varken of kalf, dan kon je dat bij de familie Otten laten invriezen. Dat was in 1 uur zo hard als een steen terwijl dat thuis in de vrieskist minimaal een halve dag duurde. Zij plaatsten het ingevroren goed in jouw cel welke was voorzien van een label met daarop jouw celnummer.


Volgens mij zijn die centrale vrieshuizen in opkomst gekomen tussen 1955 en 1960. Ze hebben nog wel gewerkt tot ongeveer 1980, toen was de technische levensduur van die vriesinstallaties ook wel voorbij. Rond die periode had men inmiddels zelf een diepvrieskist (of kast) thuis en inmiddels zijn dat koel/vriescombinaties geworden. Het voordeel van een vrieshuis was dat je variabel ruimte kon huren voor 1 of meerdere maanden. Het nadeel was dat je wel goed moest nadenken over wat je er wanneer uit moest halen. Het was daar altijd -20 graden Celsius en dat was niet echt lekker wanneer je een kwartiertje stond te graaien tussen die pakketjes die in jouw kluis lagen. Na de sluiting is er een meubelstoffeerderij (Artisan) ingetrokken”.


Toon Ikink


Toon Ikink van Ikink`s Automatiek aan de Rijksweg in Duiven maakte ook gebruik van deze cellen om zijn patat en snacks te bewaren. In een gesprek met Toon Ikink in 2013 wist Toon ook te vertellen dat er vroeger ook op De Eng in Duiven een vriescel of vrieskluis was. Zowel Diny, Andre en Wilma wisten via facebook te vertellen dat er bij Bart Stokman aan de Dorpstraat in Groessen ook een vriescel was. Bij Bart Stokman kon men na de slacht meteen gebruik maken van deze vriescellen.Volgens Gerie zat de vriescel in Loo bij boerderij “Valkenhof”, naast de kerk.



Commentaires


bottom of page